Kiralama Koşulları

Araç Kiralamak için en az 21 yaşını doldurmuş olmanız ve en az 1 yıllık B grubu ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir. 

  

Genç Sürücü Ücreti uygulamasını kullanabilmek için aşağıda ve tabloda yer alan koşulların sağlanması gerekmektedir. 

Ekonomi segmentinde bulunan araçları kiralayabilmek için en az 21 yaşında ve 1 yıl ehliyet sahibi olunması gerekmektedir. 19-21 yaş aralığında ve 1 yıl ehliyet sahibi olan kişiler Genç Sürücü ücreti ödeyerek ekonomik gruptan araç kiralayabilmektedir. 

Konfor segmentinde bulunan araçları kiralayabilmek için en az 23 yaşında ve 2 yıl ehliyet sahibi olunması gerekmektedir. 21-23 yaş aralığında ve 2 yıl ehliyet sahibi olan kişiler Genç Sürücü ücreti ödeyerek konfor grubundan araç kiralayabilirler. 

Prestij segmenti araçları kiralayabilmek için en az 25 yaşında ve 2 yıl ehliyet sahibi olunması gerekmektedir. 23-25 yaş aralığında ve 2 yıl ehliyet sahibi olan kişiler Genç Sürücü ücreti ödeyerek Prestij grubundan araç kiralayabilirler. 

Premium segment araçları kiralayabilmek için en az 27 yaşında ve 3 yıl ehliyet sahibi olunması gerekmektedir. 25-27 yaş aralığında ve 3 yıl ehliyet sahibi olan kişiler Genç Sürücü ücreti ödeyerek premium gruptan araç kiralayabilirler. 

VAN segment araçları kiralayabilmek için en az 25 yaşında ve 2 yıl ehliyet sahibi olunması gerekmektedir. VAN segment araçlarda Genç Sürücü uygulanamaz.  

Araç kiralama minimum süresi günlük kiralamalarda 24 saat, aylık kiralamalarda ise 30 gündür. 

 

Kiralama yapacak olan Türk vatandaşları dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile ülkemizde araç kullanmalarının yalnızca aşağıdaki şart ve koşullarda mümkün olduğunu bilir ve kabul eder: 

Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla 1 yıl süreyle araç kullanılabilir. 

Altı aydan fazla ülkemizde bulunanların, araç kullanırken dış temsilcilikler veya noter tarafından onaylanmış sürücü belgelerinin Türkçe tercümelerini sürücü belgesi ile birlikte yanlarında bulundurmaları zorunludur. 

Bir yılın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur. 

Kiralama yapacak olan Yabancı ülke vatandaşları ise dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile ülkemizde araç kullanmalarının aşağıdaki şart ve koşullarda mümkün olduğunu bilir ve kabul eder: 

Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir. 

Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur. 

Yabancı ehliyetlerde, ehliyet veriliş tarihi ve müşterinin ismi latin alfabesi ile yazıldıysa ve okunabiliyorsa araç kiralaması gerçekleştirilebilir. Eğer Latin alfabesi ile yazılmamış ise noter onaylı tercüme  beyan etmesi gerekir. 

İlgili kanunlar ile ikili ve çok taraflı anlaşma hükümleri saklı kalmak üzere dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin, ülkemiz sürücü belgeleri ile değiştirilmesine ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirtilmiştir: 

Müracaat herhangi bir trafik tescil kuruluşuna yapılabilir. 

Müracaat sırasında ibraz edilmesi zorunlu olan bilgi ve belgeler Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir. 

Sürücü belgesi alacaklarda, 2918 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde belirtilen eğitim ve sınav şartı hariç, aynı maddedeki hükümlü olmama, yaş, öğrenim ve sağlık şartları aynen aranır. Ancak ikili veya çok taraflı anlaşma hükümleri ile uygulamalar saklı kalmak üzere diplomatik muafiyeti olan yabancılar için, gerekli şartları taşıdıklarına dair yazılı beyanları esas alınır. 

Gerektiğinde Dışişleri Bakanlığı veya dış temsilciliklerimiz aracılığıyla sürücü belgesinin doğruluğu hakkında inceleme ve araştırma yapılabilir. 

Geçici olarak alınmış olan yabancı sürücü belgeleri değiştirilmez. 

Karayolu Trafiği Konvansiyonuna taraf olmayan ve sürücü belgelerinin karşılıklı olarak tanınması ve değişimine ilişkin ikili bir anlaşmamız bulunmayan ülkelerden alınan sürücü belgeleri ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmez. 

Türk vatandaşlarının Karayolu Trafiği Konvansiyonuna taraf olan ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri, karşılığı veya dengi olan sürücü belgeleri ile değiştirilir. 

Yabancıların Karayolu Trafiği Konvansiyonuna taraf olan ülkelerden aldıkları motorlu bisiklet (moped), motosiklet, lastik tekerlekli traktör, iş makinesi veya otomobil cinsi araçları kullanmak üzere verilen sürücü belgeleri karşılığı olan ülkemiz sürücü belgeleriyle, diğer araç cinslerini kullanmak üzere verilen sürücü belgeleri ise ülkemiz B sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilir, ancak bu araçları römork takarak kullanma yetkisi olanların belgeleri ülkemiz BE sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilir. Bunların dışındaki sınıf sürücü belgelerinin talep edilmesi halinde eğitim ve sınav şartı da aranır. 

Dış ülkelerden sürücü belgesi almış kişilerin ülkemizde farklı bir sınıf sürücü belgesi alabilmeleri için dış ülkelerden almış oldukları sürücü belgesini ülkemiz sürücü belgesine dönüştürmüş olmaları zorunludur. 

Ülkemiz sürücü belgeleri ile değiştirilen dış ülkelerden alınmış sürücü belgeleri ilgili ülkeye gönderilir. 

Dış ülkelerden almış oldukları sürücü belgeleri ile bu maddede belirtilen şartları sağlamadan araç kullananlar hakkında 2918 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine istinaden işlem yapılır. 


Whatsapp Telefon